Jesen nam se opasno približila, a nakon letovanja vreme je za jedno jesenje putovanje. Ukoliko ove godine planirate da posetite neku destinaciju, turistički vodiči savetuju da to bude neki od ovih gradova. Prema njihovim rečima, ove destinacije su čarobne kada sve požuti i lišće počne da opada.

Pa da krenemo redom:

Meksiko

Najnaseljeniji grad u Severnoj Americi i dalje je ispod radara mnogim turistima, što pravo iznenađenje s obzirom na to šta sve ovaj grad ima da ponudi. Od istorijskih lokaliteta kao što je Nacionalna palata, preko muzeja svetske klase, kao što je Palasio de Bellas Artes) do prelepih kvartova i parkova, sve ovo se nalazi u Meksiku.

Grad će se posebno svideti gurmanima, s obizor da se baš na ovom mestu nalaze 2 od 10 najbolje ocenjenih restorana na svetu za 2022. godinu.

I vreme je u Meksiku tokom jeseni gotovo idealno. S obzirom da se nalazi na visokoj nadmorskoj visini – skoro 2.255 metara iznad nivoa mora, obezbeđuje dnevne temeratrure i oko 20 stepeni, dok se noću ne spuštaju ispod 10 stepeni.

Madrid

Madrid je glavni grad Španije, dom vlade i kraljevske porodice. Najpoznatiji je po veličanstvenim palatama, parkovima i muzejima, kao što su Muzej Prado i Muzej Kraljice Sofije. El Retiro Park je madridska verzija Centralnog parka u Njujorku.

Preko 80 muzeja i 2.000 spomenika – istorijskih i umetničkih, doprinose monumentalnosti grada i ukupnom istorijskom nasleđu, bez kog ne bismo u potpunosti razumeli evropsku istoriju.

Šetnja kroz Madrir na jesen dok lišće opada, a temeprature su oko 20 stepeni je zaista magična.

Madrid

Prag

Prag je glavni grad Češke, važi za jedan od najlepših i najočuvanijih gradova istočne Evrope. Grad koji živi punim plućima, a upravo svojim romantičnim izgledom privlači sve veći broj turista. Ovo je grad koji nudi svakom po nešto i koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Prag

Može se pohvaliti nadimcima ,,zlatni grad” i ,,grad hiljadu tornjeva”. I zaista, ukoliko pogledate njegovu preko hiljadu godina staru panoramu, videćete bezbroj crkava sa njihovim zvonicima i tornjevima, koje Prag čine jednim od najvažnijih arhitektonskih blaga na svetu. Svaka šetnja Pragom je i šetnja kroz istoriju, jer se ovde prepliću odlično očuvane građevine iz perioda gotike, romanike, renesanse i secesije, i stvaraju kontrast sa starim praškim dvorcem.

Prag

Egipat

Egipat, zemlja faraona, piramida, pustinja, neverovatnih plaža, mirnog mora, antičke civilizacije, svetskih spomenika… Zaista je mnogo razloga da posetite Egipat.

Ukoliko niste ljubitelj jeseni, onda je putovanje u Egipat odlična ideja… jer u ovom periodu temeprature su podnošljivije, a gužve je manje pa ćete uživati punim plućima. A ujedni ćete izbeći hladnije vreme u našoj zemlji bar na 10-15 dana.

Egipat

Minhen

Minhen je treći po veličini grad u Nemačkoj, a njegov zaštitni znak je lav koji se već 800 godina nalazi na grbu. Tokom dva svetska rata je prilično stradao, ali je u potpunosti obnovljen. Zanimljivo je da je ispoštovan princip da se gotovo ništa ne menja u odnosu na vreme kada je izgrađen pa je danas, zapravo, replika prvobitne verzije.

Minhen je poznat po pivu, kobasicama i, naravno, Oktobarfestu. U sasvim malom prečniku grada nalazi se preko 70 jezera i banja. Grad na jesen postaje magičan, a šetajući ulicama imaćete osećaj kao da ste se našli u pravoj pravcatoj bajci.

MInhen

Da li vi imate još neki predlog? Koji grad je na jesen najlepši?

Švrćkanje.rs / Foto:Unspalsh

NE PROPUSTITE: