Ova destinacija je udaljena oko 80 km od Beograda, smeštena nadomak Gornjeg Milanovca, Aranđelovca i Kragujevcaa njelepša je u jesen kada lišće počne da opada, a ceo kraj dobije zlatne tonove

Topolu, okolna sela i Oplenac sa razlogom nazivaju srpska Toskana. Ovaj kraj u Srbiji je pravi raj za hedoniste. Ovde se uživa za sve pare, tu se piju najkvalitetnija vina i uživa u prelepoj prirodi.

Prema statistici gotovo svaki drugi stanovnik ovog kraja poseduje mali vinograd. Uzgajanje grožđa i pravljenje vina ovde je tradicija i prenosi se sa kolena na koleno. Svaka jesen u ovom kraju je rezervisana za berbu, a potom i za pravljenej vina.

Najlepši pogled na ovaj vinogradarski kraj se pruža sa Oplenca, iz zadužbine kralja Petra I Karađorđevića.

Prvi zapisi o vinogradarstvu u ovom pordučju datiraju iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Prvu vinariju podno Oplenca podigao je upravo kralj Aleksandar Karađorđević i upravo on se smatra začetnikom vinogradarstva na ovim prostorima.

Reč dve o Topoli

Ukoliko već niste bili u Topoli, mnogo toga ste propustili. Sama Topola je grad veoma bogate istorije i tradicije, a prvi put se zvanično spominje kao naselje u vreme okupacije austrijske vlasti. Nekada je grad nosio naziv Dopala i nalazio se u kragujevačkom distriktu. Čitav ovaj kraj je prepoznatljiv, kako po vinogradima, tako i po izuzetno bujnim šumama prelepim pejzažima i prijatnoj klimi.

Kada ste u Topili nikako ne smete propustiti da posetite i Oplenac.

Topola ima pregršt mesta koje će turistima biti zanimljiva, a jedno od njih je, svakako, i Oplenac.

Oplenac čuva velike tajne

Openac je mesto na čijem su se tlu odigravali važni i značajni događaji za ovu zemlju. Važni ratovi, ustanci i bune desili su se upravo ovde ili u okolini Oplenca. Oplenac je postao upečatljivi simbol oslobođenja srpskog naroda od turske vlasti.

Za dinastiju Karađorđević Oplenac je bio druga kuća, a kralj Petar ovde je imao svoj dom koji je i danas ostao autentično sačuvan kako bi podsećao na stara vremena. U Petrovoj kući nalazi se jedinstvena istorijska kolekcija vrednih eksponata koji su pripadali kraljevskoj porodici, prenosi RINA.

Ovo mesto je poznato i kao jedna od najlekovitijih vazdušnih banja u Srbiji.

I okolina Oplenca je prelepa, a ove lokacije je dobro videti:

  • Crkva Sv. Đorđa
  • Crkva Presvete Bogorodice
  • Karađorđev konak
  • Oplenačke vinograde
  • Pećina Risovača
  • Vinogradarevu kuću

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: