Da biste stigli do ovog jezera potrebno je da uložite napor i pešačite prilično, ali se isplati. Pogled ostavlja bez daha

Da je priroda neverovatna dokazuje nam iznova, a jedno od njenih remek dela je svakako i ovo jezero u obliku srca koje se nalazi u Crnoj Gori. Reč je o Trnovačkom jezeru. Pored Crnog jezera na Durmitoru smatra se za jedno od dva najlepša planinska jezera Crne Gore.

Trnovačko jezero se nalazi u krajnjem zapadnom delu Crne Gore, nedaleko od granice prema Bosni i Hercegovini.

Trnovačko jezero okruženo je planinskim gigantima: Maglićem, Biočem, Volujkom, Vlasuljom i Trnovačkim Durmitorem. “Gorostasi” sa vrhovima preko 2000 m kao da opkoljuju i štite ovo prelepo jezero.

Ono se nalazi na nadmorskoj visini od 1517 m, dok dužina njegove obale iznosi oko 2800 m. Dugačko je 825 m, široko 715 m i najveće dubine 9,2 m. Jezero, takođe, predstavlja mesto odakle kreće markirana ruta do vrha Maglića.

Prosečna temperatura jezera u toku letnjih meseci iznosi 20-tak i više stepeni, pa se može uživati u kupanju tokom celog dana.

Jezero samo za one najupornije

Do Trnovačkog jezera ne može se doći prevoznim sredstvom. Njega posećuju samo istinski zaljubljenici u prirodne lepote.

Do jezera se može doći šumskim putem od Tjentišta, preko Dragoš sedla, gornjeg toka Perućice i katuna na Prijevoru. Od Prijevora, stazom kroz suvu jezerinu, do jezera se može stići za 1,5 sati hoda.

Iz pravca Plužina ka Trnovačkom jezeru vodi staza uz rijeku Vrbnicu i pored Malog i Velikog Stabanjskog jezera. Zbog velikog uspona i naporne staze iz Plužina do jezera može se doći za 5-6 sati hoda, ali oni koji su prošli ovu rutu kažu da se definitivno isplati.

Ako želite da vidite kako izgleda cela trasa do jezera, bacite oko na ovaj video snimak:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Izazovi avanturu

NE PROPUSTITE: