Zbog hrabrosti ovoj ženi se i dan danas divi ceo svet. Danas ima 85. godina i evo kako živi

Ali pre svega podsetimo se njene priče i trenutka kada je otišla u svemir

Valentina Tereškova prva je žena koja je sama poletela u svemir, a s tog putovanja 16. juna 1963. godine se zamalo nikada nije vratila. Kako je mislija na kraju ipak bila uspešna, to je ovoj dami donelo svetsku slavu.

Tereškova je bila odabrana za misiju pre svega zbog svog ogromnog iskustva u skakanju padobranom, što se na kraju misije pokazalo ključnim za povratak kući.

Rođena je u Maslenjikovu, blizu Jaroslavlja, u Rusiji 6. marta 1937. Njen otac je bio vozač traktora, a majka je radila u fabrici tekstila. Zainteresovana za padobranstvo od malih nogu, Tereškova je počela da skače padobranom u lokalnom aeroklubu, napravivši prvi skok sa 22 godine, u maju 1959. godine.

ONE SU NAJLEPŠE ŽENE ARAPSKIH VLADARA I ŠEIKA: Kupaju se u luksuzu, oblače po poslednjoj modi, u muževe gledaju kao u bogove (FOTO)

Pre izbora za sovjetski svemirski program, osim što je bila amaterski padobranac, Tereškova je bila i radnica u tekstilnoj fabrici. Kako prenosi Evropska svemirska agencija, pridružila se sovjetskom vazduhoplovstvu kao deo kosmonautskog korpusa i nakon završene obuke dobila je dužnost oficira.

Prva žena u svemiru

Nakon što je Jurij Gagarin bio prvi čovek koji je odleteo u svemir, sovjetska vlada je ovlastila izbor žena kosmonauta pripravnika, sa ciljem da preteknu Amerikance i da prva žena u svemiru bude sovjetska državljanka.

Dana 16. februara 1962. godine, među više od 400 kandidata, pet žena je izabrano da se pridruže kosmonautskom korpusu – Tatjana Kuznjecova, Irina Solovjova, Žana Jorkina, Valentina Ponomarjova i Valentina Tereškova.

Tereškova i još četiri žene su se 18 meseci naporno pripremale, ali je jedino ona prošla sve testove. U nešto više od 70 sati obišla je Zemlju čak 48 puta!

Prvobitno je planirana zajednička misija u kojoj bi dve žene bile lansirane na solo letove Vostok u martu ili aprilu 1963. Tereškova, Solovjova i Ponomarjova su bile vodeći kandidati, odnosno bilo je predviđeno da Tereškova bude lansirana prva na Vostoku 5, a da je Ponomarjova prati na Vostoku 6.

Međutim, ovaj plan je promenjen u martu 1963, i dogovoreno je da će Vostok 5 nositi muškog kosmonauta, Valerija Bikovskog, koji će leteti na misiji sa ženom u Vostok 6 u junu. Ruske kosmičke vlasti imenovale su Tereškovu za zajednički let.

NJENA STATUA GODINAMA STOJI NA VRHU ZGRADE VLADE SRBIJE – Ipak, malo ko zna ko je žena sa bakljom! Ovo je priča o njoj

Tereškova je unapređena u poručnika pre poletanja i u kapetana na pola leta.

Nakon što je 14. juna gledala lansiranje Vostok 5 na kosmodromu Bajkonur, Tereškova je završila pripreme za sopstveni let. Ujutro 16. juna, ona i njena rezervna Solovjova obukli su se u svemirska odela i autobusom odvezeni do lansirne rampe. Nakon završetka provere komunikacionih sistema i sistema za održavanje života, zatvorena je u svoju letelicu.

Posle dvočasovnog odbrojavanja, Vostok 6 je poleteo bez greške i za nekoliko sati bila je u komunikaciji sa Bikovskim u Vostoku 5, što je drugi put da su dve svemirske letelice sa ljudskom posadom bile u svemiru u isto vreme.

Sa radio-pozivnim znakom „Čajka“ (rus. „galeb“), Tereškova je postala prva žena u svemiru. Imala je 26 godina.

BACITE POGLED NA SVOJ NOVČANIK: Ovu novčanicu od 10 dinara možete odmah zameniti za 8.000 EVRA!

Kobna greška koje je umalo koštala života

Međutim, jedan događaj mogao je biti koban. Pred kraj putovanja Tereškova je primetila da je njen brod počeo da se udaljava od Zemlje, umesto da se približava.

„Greška u programiranju umalo je koštala života. Naime, brod je bio programiran za uzlaznu, a ne za silaznu putanju. Počela sam sve više da se penjem umesto da se spuštam prema tlu. Uspela sam na vreme da javim kontroli na Zemlji šta se događa“ – ispričala je Tereškova kasnije.

Međutim, u Sovjetskom Savezu šezdesetih godina zaposlenima u vladi greške na poslu nisu se lako opraštale, a naročito ne onima koji su radili u ruskom svemirskom programu, koji se u to vreme takmičio s Amerikancima.

Zato je dizajner broda Sergej Korolejv zatražio od Tereškove da nikome, bar nekoliko decenija, ne govori o onome šta se dogodilo na povratku kući.

„Ja sam potom od njega zatražila da osoba koja je bila odgovorna za grešku ne bude kažnjena, jer sam znala da bi bila kažnjena strogo. Taj događaj je bio tajna koju sam čuvala 30 godina“, rekla je Tereškova pre par godina.

Tereškova je zbog lične bezbednosti morala da skoči padobranom sa visine od nešto više od šest hiljada metara i sletela je blizu granice Kazahstana, Mongolije i Kine.

Svemirska šetnja je Valentini donela veliku svetsku popularnost. Britanski bend „Komputer“ ima pesmu nazvanu po njoj, inspirisanu njenom biografijom. Godine 2013. Valentina Tereškova je ponudila da otputuje na Mars, u jednom pravcu, ako se za to ukaže prilika.

PORED OVOG SPOMENIKA NA TERAZIJAMA STE MILION PUTA PROŠLI A SIGURNO NE ZNATE KOME JE POSVEĆEN – Iza svega se krije priča o najstrašnijem zločinu

Život posle svemira

Kako piše ruski list „Pravda“, a prenosi „Vikipedija“, milion cvetova je doneto da bi se proslavio uspeh dvostrukih letova i pozdravili kosmonauti u Moskvi, a nakon svog svemirskog leta, Tereškova je postala nacionalni i međunarodni uzor. Dobila je čestitke i pisma iz celog sveta.

Iako je želela da nastavi da se bavi karijerom kosmonauta i inženjera, njeni pretpostavljeni su imali drugačiji plan za nju u politici. Posle Gagarinove smrti, sovjetski svemirski program nije bio voljan da rizikuje da izgubi još jednog heroja i protiv njene želje, 1968. godine postavljena je za lidera Komiteta za sovjetske žene.

Nekoliko meseci nakon što je sa diplomirala na Vazduhoplovnoj inžinjerskoj akademiji Žukovski u oktobru 1969, tim žena kosmonauta je raspušten i nijedna žena nije ponovo otišla u svemir sve do Svetlane Savickaje 1982. godine. Ostala je politički aktivna nakon raspada Sovjetskog Saveza, danas ima 85. godina i živi u Rusiji.

OVA NEVEROVATNA STATUA JE JEDNA OD NAJVIŠIH NA SVETU – Da li znate u kojoj državi se nalazi?

Izvor: Ona.rs/ express.hr / Foto: Wikipedia