Većina zemalja, uključujući i Srbiju, izlazak na izbore smatra građanskim pravom, međutim u pojedinim državama ono nije stvar izbora već moranja.

Ova obaveza nije od nedavno uvedena. Primer za to je Belgija, u kojoj je ovaj zakon na snazi od 1892. godine.

Pravo glasa koje ima svaki punoletni građanin širom sveta se smatra jednim od osnovnih postulata demokratije.Ipak, u ovih nekoliko zemalja to je zakonski propisana obaveza.

Države u kojima postoji obaveza izlaska na izbore: Australija, Argentina, Belgija, Bolivija, Brazil, Kongo, Kostarika, Edvador, Egipat, Grčka, Honduras, Liban, Lihtenštajn Luksemburg, Meksiko, Nauru, Paragvaj, Peru, Samoa, Singapur, Tajland, Turska, Urugvaj. Obavezno glasanje je u nekim državama SAD, jednom švajcarskom kantonu i u tri regiona Austrije.

Dakle, stanovnici ovim zemalja moraju se pojaviti na biračkom mestu, ili u suprotnom slede kazne.

Ukoliko ne mogu da ispune građansku, u njihovom slučaju, obavezu, to moraju i da obrazlože. Razlog mora biti valjan kako bi izmebli sankcije.

Kazne koje slede su uglavnom novčane, a pojedinim državama se onima koji izbegavaju glasanje ukidaju odrđena građanska prava. U zakonima skoro svih, gore navedenih, država postoji kazna zatvora, međutim još ni jedan takav slučaj nije zabeležen do sad.

Primeri kazni koje slede onima koji ne glasaju:

U Belgiji će građanin koji ne glasa na četiri izbora u roku od 15 godina, biti lišen prava glasa. Takođe, u Belgiji je teško dobiti posao u javnoj upravi ako ne glasate na izborima.

U Boliviji se glasaču daje kartica posle glasanja kako bi mogao da dokaže učešće. Ukoliko ne poseduje tu karticu, onemogućeno mu je da prima platu tri meseca nakon izbora.

Izvor:Istorijiskizabavnik / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: