Nestvarno lep cvet koji će ulepšati baš svaki dom

Biljka Kalocefalus ili srebrna kiša je postala posebno popularna zbog neobičnog izgleda kojim za tren oplemeni svaki prostor. Grmolikog je oblika i poreklom iz Australije, a dostiže visinu do 50 cm. Srebrno je sive boje, kao i listići koji su sitni i uzano igličasti.

Cveta sredinom leta, kada su njeni sitni loptasti cvetići najpre sivi, a kasnije dobijaju rozikastu ili bledožutu nijansu.

Uslovi gajenja:

  • Uspeva na izrazito sunčanim položajima.
  • Traži umereno zalivanje i rastresiti zemljišni supstrat.
  • Ne podnosi niske temperature, pa se zimi mora unositi u kuću, takođe na svetlo i sunčano mesto.

OVE STVARI PRIVLAČE NEGATIVNU ENERGIJU KAO MAGNET: Ni Za Živu Glavu Ih Ne Smete Držati U Spavaćoj Sobi

Razmnožavanje i uzgoj

Razmnožavanje se vrši reznicama koje se seku sa matične biljke unete u staklenik pre mrazeva jer ne podnosi temperaturu nižu od 7 stepeni. Sa razmnožavanjem počinjemo u januaru, reznice su vršne sa dve internodije i zabadaju se u peskoviti supstrat na temperaturi od 20°C. Ožiljavanje traje dve nedelje, nakon čega se ulončavaju u saksije od 10 cm i nakon nedelju dana im se temperatura smanjuje na 18°C, kada im se i orezuju vršni delovi radi bokorenja.

DIZAJNERI PRESUDILI: Ovo Su Top Trendovi U Uređenju Eneterijera Za 2023. Godinu

Orezivanje će se ponoviti i nakon mesec dana. Od sredine februara počinjemo sa hladnim tretmanom, te biljke izlažemo temperaturi od 10 – 15°C, sve do prve nedelje maja kada se počinje sa njihovom sadnjom u spoljnom prostoru. Moguća je sadnja i više ožiljenih reznica u veće saksije, kao što su tri reznice u saksije od 12 cm, ali tada pomeramo rezanje reznica za dve nedelje, orezujemo ih samo jednom u drugoj nedelji marta meseca i iznosimo napolje u trećoj nedelji maja.

Izvor: Agroplus / Foto: Pinterest

NE PROPUSTITE: