Ovo mesto vekovima privlači pažnju, a razlog nije nimalo lep. Za ovo utvrđenje koje nosi naziv Bhangarh kažu da je najukletije mesto u Indiji.

Bhangarh, koji se nalazi u opšini Rajgarh u državi Rajasthan, osnovan je tokom vladavine Bhagwant Dasa koji je grad izgradio za svog drugog sina. Grad se sastoji od hramova, palata i više kapija, a pokriva veliko područje u podnožju planine.

Iako je teško poverovati u određenje legende koje vekovima kruže, kada vam vlada jedne države kaže da se klonite određenih mesta, onda bar na tren osetite nelagodu. Tvrđava Bhangarh je upravo jedno takvo mesto, gde čak možete da vidite i natpise koji vas upozoravaju da ne ostanete tamo nakon zalaska sunca.

Istorija tvrđave datira iz 17. veka i sigurno nije mesto za one sa slabim srcem. Uprkos svojoj lepoti i prelepom krajoliku u kom se nalazi, grad je potpuno napušten od 1783. godine kada su o njemu počele da kruže jezive priče.

Evo nekoliko zastrašujućih činjenica koje bi trebalo da znate ako vam je, možda, u planu da posetite ovu tvrđavu:

Osećaj panike

Oni koji su posetili ovo mesto kažu da su se osećali anksiozno i nemirno. Neki posetioci su čak istakli da imaju čudan osećaj paranoje kao da ih neko prati i to je razlog zašto, uprkos popularnosti, mnogi posetioci vrlo brzo odu sa ovog mesta.

Nema posete posle zalaska sunca


Potpuno je zabranjeno ulaziti ili boraviti u tvrđavi Bhangarh noću. U stvari, Arheološka služba Indije (ASI) čak je postavila ploče na nekoliko mesta u Bhangarhu kako bi upozorila ljude da ne ostaju u prostorijama nakon zalaska sunca i pre izlaska sunca. Kako kažu meštani, svako ko je uspeo da uđe u tvrđavu noću, nikada se nije vratio da ispriča svoju priču, jer se veruje da noću tamo lutaju duhovi.

Prokletstvo


Prema legendi, tvrđavu Bhangarh je prokleo pustinjak po imenu Guru Balu Nath. Mesto na kome je izgrađena tvrđava nekada je služilo kao mesto za meditaciju mudraca, a kada ga je kralj pitao da li može na tom mestu da izgradi utvrđenje, mudrac se složio, ali pod jednim uslovom. Tvrđava nikako ne sme da zaklanja i baca senku na njegovo dom. Uprkos obećanju kralja to se nije dogodilo. Besan guru bacio je kletvu na grad koja je dovela do uništenja celog sela.

Kuće bez krovova

Veoma je neobična i činjenica da nijedna kuća u okolini nema krov. Prema legendi, i za ovo je kriv mudrac koji je prokleo grad. Pozivajući se na tu priču, meštani navode da na ovim kućama nije moguće izgraditi krov, a ako se i izgradi, on se sruši, a takvi incidenti su u prošlosti ubili mnogo ljudi.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: