Zaboravite na Barselonu i Madrid. Ukoliko krenete put Španije, obavezno posetitie Valensiju.

Treći po veličini grad ove države i mesto koje je 2021. godine proglašeno najzdravijim za život, a prema rezultatima mnogih anketa i jedno od najlepših mesta za život.

Grad je podeljen na 17 distrikta. Sa okolnim provincijama ima oko milion i po stanovnika. Osnovan je 138. godine p.n.e. od strane Rimljana i jedan je od najstarijih gradova u Španiji.

Katastrofalnu poplavu iz 1957. godine, Valensija je pretvorila u šansu za potpunu transformaciju grada

Kada se Turija izlila, poplavila dve trećine Valensije i ubila 81 stanovnika, gradska vlast je odlučila da tok reke izmesti u zapadna predgrađa, a u njenom starom koritu naprave spektakularni park preko kojeg prelaze stari i novi mostovi, koji se od tada do danas stalno dograđuje.

U parku postoji staza za bicikle i trčanje, nekoliko fontana, Kalatravin muzej i palate, dečije igraonice na otvorenom, botaničke bašte i desetine drugih sadržaja, što ovaj park čini najvećim u čitavoj Evropi.

Grad je podeljen na stari i novi deo i zaista izgleda kao mesto na kome se sastaju istorija, tradicija, kultura i savremeni, futuristički deo, pa je teško odlučiti koji deo je lepši.

Fascinantne građevine u novom delu grada osmislila je grupa talentovanih lokalnih arhitekata. Jedna od interesantnijih sigurno je „L’Hemisferic“, zgrada koja ima izgled džinovskog oka.

Ono što je jenda od značajnijih prednosti Valensije su ogromne peščane plaže. Posebno se ističu plaže Arenas i Malvarrosa, koje se nalaze na svega nekoliko minuta od centra grada. 

Letnja sezona u Valensiji traje čak osam meseci, od aprila do novembra, sa prosečnom temperaturom od oko 29 stepeni i retko se penje iznad 34. podeljka. Temperature se zimi kreću između 10 i 20 stepeni i zbog toga Valensiju zovu i „gradom večnog zelenila“.

Katedrala i Sveti Gral

Jedna od najvećih turističkih atrakcija Valensije je “nepotvrđena glasina”. Sveti Gral, posuda iz koje je Isus Hrist ispio svoje poslednje kapi nalazi se u Valansiji, u  velelepnoj katedrali. Ovu činjenicu niko nije uspeo da dokaže, ali ni da zasigurno ospori.

Ono što se zna jeste da postoje mnoga druga mesta na svetu koja se hvale posedovanjem iste relikvije. Ipak, čak iako Sveti Gral u Valensiji nije pravi, katedrala u kojoj se nalazi je prelepa i vredi je posetiti.

Trgova ima dosta i ne zna se koji je lepši, ali ova dva izdvajamo

Na trgu Placa de la Mare de Deu, koji je poznat i pod imenom Plaza de la Virgen Maria mladi vole da se okupljaju i  sede oko fontane Font Turia. Pored trga su i bašte Jardines de la Generalitat, valensijanska katedrala i Bazlika Svete Marije

Glavni trg grada je Placa de la Reina gde se nalaze i Vrata Gvožđa  (La Puerta de los Hierro).

Tokom boravka obavezno prošetajte i do centralne gradske pijace, jedne od najbogatijih koje postoje.

Tu je i prelepi Zoo vrt koji vredi posetiti

Ono što ga izdvaja od drugig zooloških vrtova je činjenica da je napravljen tako da izgleda kao prava divljina i da su sve životinje na otvorenom.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: