Uprkos svim nevoljama koje su kroz istoriju zadesile ovaj grad, on ponosno stoji i prkosi svemu. Jedna je od destinacija koje, zaista vredi posetiti barem jednom u životu.

Varšava, glavni i najveći grad Poljske ima toliko toga da ponudi turistima, a iza sebe krije burnu prošlost. Ovaj grad se prostire na površini od 517 kvadratnih kilometara na kojima živi oko 1 700 000 stanovnika.

Bez dileme, Varšava je grad koji ima najtragičniju istoriju. Čitav grad je, više puta, bio srušen do temelja, ali uvek bi iznova bio izgrađen i to za nijansu lepši. Baš zbog te činjenice nosi nadimak „feniksov grad“.

Status grada Varšava je dobila 1334. godine. U prvi mah bila je središte Mazovijeckog vojvodstva, a onda je 1596. godine postala prestonica Poljske.

Tragična istorija grada:

Prve nevolje za ovaj grad i njegove stanovnike počinju tokom 1655-56. godine opsadama Švedske i Pruske.

Nakon toga, 1794. Rusi vrše kaznenu ekspediciju na građane, posle čega je grad opustošen, a veliki deo stanovništva ubijen.

Tu nije kraj stradanju. Tokom derugog svetskog rata grad je sravnjen do temelja. Naime, Nemci su potpuno razorili ovaj grad, a njegovo jevrejsko stanovništvo prislino odveli u koncentracione logore.

Tokom 1943. godine izbio je ustanak koji je trajao 63 dana, a tokom koga je ubijeno preko 250.000 stanovnika. 

Nakon svih ratova, napokon, došlo je do potpune obnove Varšave.

Danas je to grad koji lepotom osvaja sve veći broj turista. Danas je prepun šarenih zgrada koje daju poseban pečat čitavom gradu.

Najlepši deo grada je staro gradsko jezgro koje je i deo svetske baštine UNESCO-a. Šetnja ovim delom je poseban doživljaj.

Obavezno treba posetiti Kraljevski dvorac, koji je vekovima bio rezidencija poljskih monarha. Danas je za javnost otvoren kao muzej.

Još jedna značajna atrakcija u Starom gradu je Varšavski Barbakan, vrata nalik tvrđavi koja datiraju iz 16. stoljeća. Barbican je služio kao obrambena struktura za zaštitu grada od napadačkih vojski. 

U gradu se nalazi i veliki broj muzeja. Možete posetiti Nacionalni muzej u kojem se nalazi opsežna zbirka poljske umetnosti od srednjeg veka do danas, muzej moderne umetnosi ili nacionalnu galeriju umetnosti Zachęta.

U poslednjih nekoliko godina, noćni život ovog grada postaje sve dinamičniji pa je tako turisima na raspolaganju veliki broj barova i klubova.

Da li ste već bili u Varšavi? Ukoliko jeste, pišite nam u komentarima koja to još mesta svaki turista mora da poseti?

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay


NE PROPUSTITE: