Verovali ili ne, Srbija ima prašumu.  Ljudska ruka tu ništa nije dirala već 350 godina i jedino tu prastare bukve umiru prirodnom smrću.

Ispod Kučujskog neba, na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara, krije se prava oaza netaknute prirode, strogi rezervat prirode na prostoru od 37 hektara, pod zaštitom države – prašuma Vinatovača u kojoj je već duže od tri veka priroda potpuno prepuštena samoj sebi.

To je jedina srpska prašuma u kojoj vladaju samo pravila koja je priroda sama propisala. I, naravno, rezultat je očaravajući!

Foto: Printscreen/Al Jazeera Srbija

Prašuma je puna raznolikog rastinja i divljačiali zaštitini znak ovog prirodnog blaga istočne Srbije predstavljaju stoletna stabla bukve, koja ovde rastu duže od 350 godina. Visinom koja dostiže i do 45 metara i raskošnim zelenim krošnjama, ova stabla Vinatovači daju poseban šarm i lepotu. Uzgred, kroz prašumu se provlači i potok Vinatovac, leva pritoka reke Resave, koji svojim žuborenjem stvara muzičku temu za ovu bajku.

Foto: Printscreen/Al Jazeera Srbija

Inače, prašuma Vinatovača je pod strogim režimom zaštite – zabranjena je seča stabala, a nije dozvoljeno čak ni branje bilja. Za ulazak u rezervat neophodna je dozvola Zavoda za zaštitu prirode.

Karakteristično je da ovde ne samo da nije posečeno nijedno stablo, već ni odneto ili pomereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači da je priroda potpuno očuvana, bez i najmanje ljudske intervencije.

Zato je za ulazak u rezervat neophodna dozvola Zavoda za zaštitu prirode. 

Više o samoj prašumi pogledajte u videu:

Izvor: Stil