Jedna od interesantnjih svetskih turističkih atrakcija nalazi se u Izraelu. Reč je o „visećim vrtovima Haifa“, ili Bahajskom vrtu čiji kreator je arhitekta iranskog porekla, Fariborz Sahba.

Ovi vrtovi nalaze se na brdu Karmel, iznad Haife.

Izraelski grad Haifa je mediteranska luka smeštena na padinama brežuljaka koji se strmo spuštaju ka moru.

Arhitektura je pretežno moderna sa retkim tragovima orijentalnog nasleđa. Ulice su obeležene isključivo na hebrejskom, a stanovnici uglavnom slabo ili uopšte ne govore engleski, što strancu dodatno otežava snalaženje.

Od pristaništa do centar vodi široka avenija Ben Gurion odakle se pruža pogled na, danas najveću turističku atrakciju Haife, stepenasti bahajski vrt ili, kako ga ih još zovu – „viseći vrtovi“

viseći vrtovi, Izrael

Bahajski vrt se, u osnovi sastoji od 9 koncentričnih krugova i 19 kaskadnih terasa koje se stepenasto spuštaju, a u čijem središtu se nalazi hram Baba.

Počev od dna terasa, 1700 stepenika vode do vrha planine Karmel u dužini skoro kilometer. Vrtovi pokrivaju površinu od 20 hektara zemljišta.

Haifa

Vrt je građen od 1990. da bi 11 godina kasnije bio kompletno sređen i 2001. je predstavljen javnosti. Za ovaj arhitektonski poduhvat potrošeno je 270 miliona dolara.

Izrael, Bahajski vrt
Izrael, Bahajski vrt

Prelepo, zar ne?

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: