Ovde ćete napuniti baterije, uživati u tišini, miru i prelepoj prirodi, a pritom nećete potrošiti puno novca.

Za ovu banju kažu da je biser Srbije, a opet mali broj ljudi je uopšte i čuo za nju. Reč je o Visočkoj banji koja se nalazi na 33 kilometra od Arilja, u blizini sela Visoka u podnožju Zlatibora, u gornjem toku Velikog Rzava.

Treba napomenuti da se Rzav smatra jednom od naših najčistijih reka. Voda ove reke je potpuno bistra, toliko bistra da možete videti i samo dno, a protiče kroz jedan od najživopisnijih delova zapadne Srbije.

Mesto je kao stvoreno za letnji odmor, jer pored prelepe prirode koja dominira ovim krajem zemlje, na reci Rzav postoji i nekoliko uređenih plaža kao što su Urjak, Bosa noga, Žuta stena.

Ova banja i sama reka Rzav je odlična opcija i za one koji pate od određenih zdravstvenih tegoba…

Po čemu je ova banja prepoznatljiva?

Visočka banja je poznata je po tome što u njoj paralelno teku hladna voda reke i topli termalni izvori.

Ono što je čini posebnom jesu viseće terme, kojih nema mnogo u svetu, a to su, zapravo, izvori u stenama iznad samog korita reke i nalaze se na nadmorskoj visini od 600m.

Delom se izvori tople vode nalaze i u samom vodotoku, pa kada se ona pomeša sa hladnom vodom reke dobija se prijatna temperatura vode od 27 stepeni.

Korišćenje ove vode u lekovite svrhe počinje 1936. godine. Smatra se da ona leči bolesti kao što su reuma, srčane tegobe, nervna oboljenja kao i da značajno poboljšava vid.

Sama banja se sastoji od dva bazena koji se nalaze na oko 400m od parking. Reč je o dva betonska bazena u kojima posetioci mogu da uživaju u toploj vodi i prelepom pogledu na prirodu.

Do samih bazena vodi uređena staza tik pored korita reka, što znači da ćete šetati okruženi netaknutom prirodom, između strmih visokih litica, dok ispod vaših nogu teče Veliki Rzav. Zaista, iskustvo koje vredi iskusiti.

Pored svih ovih pogodnosti, oduševila nas je i cena smeštaja. Naime, noćenje u apartmanima koji se nalaze u neposrednoj blizini banje kreće se od 6 do 10 evra. U neke od ovih paketa uračunata je i hrana, što je i više nego povoljno.

Osim toga, na svega nekoliko kilometara se nalazi i Arilje, ali i Zlatibor. Sasvim dovoljno lokacija i aktivnosti za jedno prelepo letovanje koje neće previše ošteti naš budžet.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Zov Divljine

NE RPOPUSTITE: