Voda je ovde čista, a priroda nestvarno lepa. Ipak, mnogi nikad nisu čuli za ovo mesto. Zato mi danas ispravljamo tu nepravdu.

U klisuri Velikog Rzava, ispod sela Visoka nalazi se Visočka banja. Tačnije nalazi se na 33 kilometra od Arilja, na putu za Visoku – skretanje je na 30. kilometru od Arilja, a od skretanja do banje postoji put koji se spušta do Velikog Rzava.

Upravo se Rzav smatra jednom od naših najčistijih reka. Voda ove reke je potpuno bistra, toliko bistra da možete videti i samo dno, a protiče kroz jedan od najživopisnijih delova zapadne Srbije.

Slobodno možemo reći da je ovaj deo zemlje idealan za letnje odmore, jer na reci Rzav postiji nekoliko uređenih plaža kao što su Urjak, Bosa noga, Žuta stena.

Ako ipak volite samo da uživate u pogledu na reku koji umiruje ni proleće nije loša opcija za posetu ove banje.

A sad reč, dve o samoj banji i njenim lekovitim svojstvima

Visočka banja je poznata je po tome što u njoj paralelno teku hladna voda reke i topli termalni izvori.

Ono što je čini posebnom jesu viseće terme, kojih nema mnogo u svetu, a to su, zapravo, izvori u stenama iznad samog korita reke i nalaze se na nadmorskoj visini od 600m.

Delom se izvori tople vode nalaze i u samom vodotoku, pa kada se ona pomeša sa hladnom vodom reke dobija se prijatna temperatura vode od 27 stepeni.

Korišćenje ove vode u lekovite svrhe počinje 1936. godine. Smatra se da ona leči bolesti kao što su reuma, srčane tegobe, nervna oboljenja kao i da značajno poboljšava vid.

Sama banja se sastoji od dva bazena koji se nalaze na oko 400m od parking. Reč je o dva betonska bazena u kojima posetioci mogu da uživaju u toploj vodi i prelepom pogledu na prirodu.

Do samih bazena vodi uređena staza tik pored korita reka, što znači da ćete šetati okruženi netaknutom prirodom, između strmih visokih litica, dok ispod vaših nogu teče Veliki Rzav. Zaista, iskustvo koje vredi iskusiti.

Dve su legende o nastanku banje i njenih lekovtih izvora

Predanje kaže da su se na ovom izvoru lečili i kosovski junaci kada su se vraćali sa Kosovskog boja.

Druga legenda kaže da su ljudi želeli da se otarase konja kome je bila povređena noga pa su ga doveli na ovo mesto. Kada su se nekoliko sati kasnije vratili, umesto uginule životinje videli su konja koji hoda obalom i koji je potpuno zdrav. Zagazivši u vodu meštani su uvideli da je voda topla.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Zov Divljine

NE PROPUSTITE: