Srbija se može pohvaliti prelepim lokalitetetima, a nacionalni parkovi su nešto što sigurno zavređuje pažnju i vredi posetiti.

Prvi nacionalni park na svetu osnovan je 1872. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i to je dobro poznati Jelouston, dok je u Evropi prvi nacionalni park osnovan u Švedskoj 1909. godine. To je nacionalni park Sarek koji je danas vrlo popularam među planirima.  Ni Srbija ne zaostaje kada su slične oaze prirode u pitanju. Vodimo vas put 5 nacionalnih parkova koje naša zemlja može da ponudi, a koje treba bar jednom u toku života posetiti.

Pored ovih 5 registrovanih, Srbija uskoro dobiija još jedan nacionalni park. O čemu je reč, možete pročitati OVDE.

Nacionalni park Fruška gora – najstariji nacionalni park u Srbiji

Nacionalni park Fruška Gora je najstariji nacionalni park na teritoriji naše zemlje, a ovaj status je stekao 1960. godine. Fruška Gora je usamljena planina u Vojvodini i Panonskoj niziji, a nacionalni park je postala zahvaljujući svom raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu, ali i vrlo bogatom kulturno-istorijskom nasleđu, piše putujsigurno.rs

Na visinama ispod 300m nalaze se pašnjaci i plodno zemljište, kao i vinogradi i voćnjaci. Iznad njih,  nalaze se guste listopadne šume kitnjaka, graba i bukve koje spadaju među najveće vrednosti Fruške gore. 

KOKA KOLA JE PROVIDNA, SLADOLED OD ZLATA, A U BOLNICAMA JE HRANA BOLJA NEGO U POJEDINIM HOTELIMA – Da Li Možete Da Naslutite O Kojoj Zemlji Govorimo?

Ovim prirodnim lepotama treba dodati kulturne spomenike- 16 manastira Srpske pravoslavne crkve, zbog kojih se Fruška gora često naziva Srpskom Svetom gorom.  Manastiri su uglavnom podignuti krajem 16. i početkom 17. veka kao zadužbine srpskih vladarskih porodica.

Nacionalni park Đerdap

Na desnoj obali Dunava, sa površinom od preko 636 km2 , nalazi se najveći nacionalni park u Srbiji – Đerdap. Ime je dobio po nalepšoj i najupečatljivijoj klisuri na celom toku Dunava. Đerdapska klisura je, naime, najveća klisura probojnica u Evropi i sastoji se od čak 4 klisure i 3 kotline, od kojih bi vam baš svaka oduzela dah onog trenutka kad je ugledate, piše Serbia.com

Pored 4 veličanstvenih klisura, 2 kanjona nestvarne lepote, 3 prostrane rečne kotline, prelepe ali tajnovite planine Miroč i preko 1000 pećina, Đerdap ima još atrakcija da ponudi. Srednjovekovna tvrđava Golubac, čuvena Trajanova tabla i arheološko nalazište Lepenski vir su samo neke od znamenitosti koje dokazuju geografski i istorijski značaj ovog mesta. Zbog toga je, između ostalog, Đerdap i nazvan “Gvozdena kapija Dunava”. A sve to je, verujemo, dovoljan razlog da posetite ovaj atraktivan nacionalni park i prepustite se vetrovima Dunava koji će vas zasigurno povesti u nezaboravnu avanturu!

OVO SU NAJJEFTINIJE ZEMLJE ZA ŽIVOT: Sa Minimalcem Tamo Se Živi Bogovski

Nacionalni park Kopaonik

Kopaonik, ili “Srebrna planina” kako su ga zvali Rimljani, Turci i Mlečani zbog enormnog rudnog bogatstva, je najveći planinski masiv u Srbiji. Ova 80 km duga i na jednom delu 40 km široka planina ima još jedno ime – “Sunčana planina” – koje je dobila zbog 200 sunčanih dana koje uživa godišnje. Iako je samo jedan deo ovog planinskog giganta proglašen nacionalim parkom Kopaonik, to je bilo sasvim dovoljno za stvaranje turističkog raja.

Zahvaljujući preko 160 dana koje provodi pod snežnim pokrivačem, razvijenom turističkom centru, savremenim hotelima, 24 ski-lifta i preko 70km skijaških staza, Kopaonik je najpopularniji ski-centar u Srbiji. Jedan deo ovog nacionalnog parka proglašen je zaštićenom zonom jer po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije, i zato, pored skijaša, privlači i veliki broj ljubitelja prirode.

VODIMO VAS U KATAR – DRŽAVU GDE ŽIVI LUKSUZ: Ovo Sigurno Niste Znali O Domaćinu Svetskog Prvenstva U Fudbalu

Nacionalni park Tara

Bez sumnje jedno od najlepših mesta ne samo u Srbiji već i na čitavom svetu je nacionalni park Tara. U zapadnoj Srbiji nalazi se kraljevstvo od 220 km2, sa svojom kraljicom – planinom Tarom. Ukoliko vas raznolika i bajkovita prostranstva prošarana gustim šumama, mirisnim livadama i planinskim seocima ne očaraju, Tarina hipnotišuća jezera i nezaboravni vidikovci sigurno hoće.

U idiličnoj, netaknutoj prirodi nacionalnog parka Tara najbolje možete uživati sa nekog od njenih 5 očaravajućih vidikovaca kao što su Crnješkovo, Bilješka stena, Osluša, Sjenic i najpopularnij Banjska stena sa kojeg možete videti smaragdno jezero Perićac i nezaboravni kanjon reke Drine. Ne zaboravimo i na atrakcije poput Tepih livade, jedinstvenog sela na rubu Srbije, Jagoštice i brojna etno sela.

Nacionalni park Šar planina

Impozantni planinski gorostas po imenu Šar planina nalazi se na samom jugu Srbije i predstavlja zasebni ogranak Dinarskih Alpa i gigantsku prirodnu granicu između Makedonije i Srbije. Sa preko 1500 vrsta biljaka od kojih je čak 20% endemično, nacionalni park Šar planina istinski je primer sirove lepote netaknute prirode. Dodajte tome preko 200 vrsta ptica, mnoštvo životinjskih vrsta i 147 vrsta leptira izvanredne lepote i lako ćete razumeti zašto se Šar planina smatra jednim od najznačajnijih zaštićenih ekoloških područija biodiverziteta centralnog Balkana.

Nacionalni Šar planina obiluje bogatim kulturno-istorijskim nasleđem koje nosi poseban značaj za srpski identitet i istoriju. Srednjovekovna utvrđenja, naselja i mostovi, 34 srednjovekovna manastira i crkve, kao i netaknuta priroda neopisive lepote, doprineli su da se ovo područije bude predloženo kao kandidat za UNESCO-ov program očuvanja Svetske prirodne i kulturne baštine.

PRAG – GRAD STOTINU TORNJEVA: 8 Glavnih Razloga Zašto Morate Bar Jednom U Životu Da Posetite Prestonicu Češke

Izvor: Putujsigurno/Serbia.com Foto: Unsplash

NE PROPUSTITE: