Srbija je zemlja prelepe prirode, a ovaj vodopad je čist dokaz. Osim što fascinira izgledom, za ovo mesto se vezuje i prelepa legenda

Nadomak Zlatibora, 250 km udaljeno od Beograda i oko 30 km od Zlatibora nalazi se selo Gostilje, a u njemu istoimeni vodopad okružen lekoviti biljem, borovom i bukovom šumom, predstavlja „krunu“ ovog predela.

Vodopad se nalazi na Gostiljskom potoku (poznatom i pod imenom Vrelo) na 850 metara nadmorske visine.

Mlaz vode koji pada sa oko 20 m dominira ovim prostorom. Čak i u sušnom periodu je bogat vodom, pa predstavlja atrakciju i tokom letnjih meseci. 

Stene prekrivene mahovinom i voda koja se probija kroz njih praveći brzake, čine impresivnu sliku ove oaze netaknute prirode. A kao kruna svega – vodopad! Mlaz vode koji pada sa oko 20 m dominira ovim prostorom.

Osim prirodne lepote, ovaj vodopad vekovima čuva zanimljivu legendu:

Od davnina postoji priča da se pod gostiljskim vodopadom noću kupaju vile čije čini, kaže verovanje, večno vežu zaljubljene. Kad momak i devojka prođu iza vodopada, pričaju Gostiljci, cvetaće im ljubav i pratiti ih sreća do kraja života.

Među turistima koji posećuju Zlatibor ima i parova pridošlih u Gostilje samo da bi se vilinskim činima neraskidivo vezali. Takođe se mogu videti oni koji su nekad dolazili kao momak i devojka da prođu kroz vodopad, sad dolaze kao supružnici.

Ukoliko planirate da posetite ovaj vodopad, evo nekoliko korisnih informacija:

Cena ulaznica za odrasle je 250 dinara, dok je cena za decu 150 dinara.

Radno vreme za razgledanje vodopada u letnjem periodu je od 09:00-20:00h.

Radno vreme za razgledanje vodopada u zimskom periodu je od 09:00-16:00h.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: