Nema dileme, ovo mesto je ono koje ostavlja bez daha sve koji ga posete. Ko god da je video vodopad Štrbački Buk vratio se prepun utisaka i svi se slažu u jednom – ovo mesto valja posetiti bar jednom u životu.

Naša zemlja i okolne države prepune su prirodnih lepota koje često zanemarimo i iste tražimo na nekim daljim destinacijama. Da biste punim plućima uživali u zelenilu i prirodi dovoljno je da skoknete do Bosne.

Tačnije, Štrbački buk, se nalazi na samoj granici između BiH i Hrvatske, ali je zvanično na strani BiH. Iz Banja Luke, do njega se putuje nešto manje od tri sata.

Vodopad se nalazi u sklopu nacionalnog parka Una, na istoimenoj reci.

Vodopad je visok 24,5 metara, što ga čini ne samo najvišim na reci Uni, već i jednim od najimpresivnijih u celoj Evropi. Sastoji se od nekoliko manjih vodopada koji su jedan do drugog. Njegova impozantna visina i snaga potiču od tektonskih pomeranja i stvaranja sedrenih naslaga, koje su oblikovale različite kaskade i bazene.

Nakon što Una izvire na 396 metara nadmorske visine ispod padina planina Plješvice i Stražbenice, kreće da teče kroz Bosnu. Na tom putu stvara nestvarno lepe vodopade, od kojih je najviši i verovatno najlepši Štrbački buk.

Kada krenete da se spuštate prema vodopadima, na trenutak nećete verovati da ste i dalje u Bosni i Hercegovini. Milion nijansi zelene boje, drveće, vedro nebo, učiniće da se osećate kao da ste zalutali u divljinu Južne Amerike. A kada stignete do samog vodopada čeka vas prelep prizor, koji se ne zaboravlja.

Dovoljno je da pogledate fotografije i uverite se.

Ipak, prelep pogled nije sve što ovaj biser prirode nudi. Za avanturiste i ljubitelje ekstremnih sportova, Štrbački Buk predstavlja izuzetno mesto za aktivnosti poput raftinga. 

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: