Ovaj gradić sa 7 jezera najbolje je posetiti tokom proleća i leta

Ukoliko planirate vikend beg iz grada mi predlažemo da posetite Belu Crkvu, gradić koji svojim izgledom oduzima dah. Idealno je mesto za odmor i beg od svakodnevnice, buke, gužve i svega što nam savremeni način života nameće.

Gradić Bela Crkva je dobio ime po staroj beloj crkvici na koju su prvi doseljenici naišli. Prelepih živopisnih pejzaža, zelenih bujnih parkova, otmenih baroknih fasada, tradicionalnog Karnevala cveća i dobrih vina, Bela Crkva, zbog svoje neobične lepote prozvana “vojvođanskom Venecijom”, kao mali raj odudara od ravnica i nepreglednih polja žita južnog Banata.

Ono što, zapravo, ovaj grad čini posebnim jesu jezera, kojim ima čak 7. Osim toga, kroz Belu Crkvu protiču i 3 reke Karaš, Nera i Dunav.

Na reci Karaš nalazi se najveći muzej skulptura u drvetu na otvorenom u Srbiji ali i manja farma životinja.

Reč, dve o jezerima

Veštačka jezera ukupne površine 150 hektara nastala su kopanjem šljunka u industrijske svrhe sa dna Panonskog basena.

Eksploatacija je započeta početkom 20. veka, a traje i danas, te i dalje nastaju nova jezera koja imaju šljunkovitu i peščanu obalu, što vodi koja “stiže” iz arteških bunara i podzemnih izvora, daje prozirnu boju.

Bela Crkva nudi za svakog ponešto, tako da možete da birate. Ukoliko želite malo aktivniji odmor onda se zaputite put Gradskog ili Vračevgajskog jezera. Ova dva mesta su najuređenija trenutno i nude sve što je turistima potrebno. Na gradskom jezeru se nalaze kafići, restorani, trim staza, bogat noćni program i svi ostali letnji sadržaji poput rekreacije na vodi, iznajmljivanje pedaline, mogućnost ronjenja i jedrenja, vaterpolo teren i auto-kamp.

Za još aktivniji odmor, na Vračevgajskom jezeru se može koristiti Avantura (Adrenalin) park. Gosti se tamo mogu oprobati u savladavanju prepreka, spuštati niz tobogan i igrati odbojku i mali fudbal na peščanim terenima.

Ukoliko ste, pak za malo mirniju varijantu odmora onda je najbolje da dan povredete na nekom od preostalih 5 jezera. Krasi ih netaknuta priroda, mir i tišina.

Ukoliko želite da uživate u pogledu na Belu Vrkvu onda obavezno posetite vidikovac “Tri krsta” koji se nalazi odmah iznad starog gradskog jezgra.

Švrćkanje.rs / Foto:Printscreen Youtube/Veslom kroz Srbiju

NE PROPUSTITE: