Ako se zaputite severno od Beograda, na oko 80 km naićićete na šarmantni gradić u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled. U podnožju planina u sred ravnice, nalazi se Vršac.

Vršac je jedan od najstarijih gradova u Banatu, a 8 je po veličini u Vojvodini. Dugi niz godina je jedna od vodećih turističkih destinacija Vojvodine zahvaljujući brojnim kulturno i istorijski važnim spomenicima, znamenitostima i prirodnim lepotama. 

Obiluje brojnim starim zdanjima raznovrsnih stilova, crkvama i kulturnim institucijama, čuvajući jednu od najstarijih tradicija među srpskim gradovima.

Ukoliko niste do sad, krajnje je vreme da posetite ovaj biser Panonske nizije. Evo šta obavezno treba videti:

Vršački breg

Definitivno mnogima prva asocijacija kada je Vršac u pitanju je Vršački Breg, koji je i omiljeno izletište kako ljudi koji ovde stanuju, tako i turista. Vršački Breg obiluje bogatim biljnim i životinjskim svetom, pa je iz tog razloga zaštićen kao Park prirode.

Na vršačkom Bregu postoje dva vrha, na prvom se nalazi se crkva Svetog Todora, dok je na drugom Vršačka kula, koja je i simbol grada Vršca.

Vršačka kula

Tačna godina izgradnje ove kule nije poznata, ali se zna da je to bilo u 15. veku. Veruje se da ju je sazidao despot Đurađ Branković, ali ni to nije tačno utvrđena informacija. Pored sačuvane Donžon kule postojala je manja polukružna kula. Početkom 18. veka kula je srušena.

Vladičanski dvor

Vladičansku rezidenciju banatskih episkopa podigao je vladika Jovan Georgijević koji je 1750. god. vratio episkopsku stolicu iz Karansebeša u Vršac. U okviru dvora sagrađen je pridvorni hram u kojem se nalazi čudotvorna ikona Bogorodica Vinčanska-Bezdinska. Dvorska galerija bogata je portretima vršačkih episkopa i drugih crkvenih velikodostojnika, velikom zbirkom starih rukopisa, ikona i knjiga od kojih je najstarije ”Vatinsko jevanđelje” i datira iz druge polovine 16 veka.

Katedrala

Osim, Vršačke Kule, i za Vršačku katedralu se može reći da je simbol grada. Unutrašnjost je ukrašena izrezbarenim nameštajem, zidnim i oltarskim slikama, vitražima i skulpturama.

Vršačko jezero

Ukoliko Vršac posećujete tokom proleća ili leta, ne propustite da odete do jezera. Tu ćete odmoriti i telo i um. Tokom leta na ovom mestu se organizuje trodnevna manifestacija sa bogatim sadržajem kao što su rok koncerti, takmičenje u pecanju, kuvanje riblje čorbe i lovačkog gulaša, razna sportska dešavanja.

Vinarije

Vršac je poznat i po kvalitetnom vinu, pa je šteta ne posetiti neku od vinarija u kojima ćete uživati u bogatom ukusu grožđa.

U video snimku pogledajte kako izgleda svaki kutak ovog grada:

Da li ste bili nekada u Vršcu? Šta još treba videti u ovom gradu?

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Tourist Optimist

NE PROPUSTITE: