Poljska je zemlja koja puno toga može da ponudi turistima. Pre svega tu je prelepa priroda, ali i pojedine turističke atrakcije poput ovog rudnika koji je pretvoren u all-inclusive rizort gde se na 9 nivoa ispod zemlje nalaze restorani, sala sa skulpturama, pa čak i koncertna dvorana.

Rudnik je obavezna stanica svakoga ko kroči u ovu zemlju, definitivno, nosi naziv Wieliczka , a nalazi se u blizini Krakova.

Rudnik soli je počeo sa radom pre oko 700 godina, a nalazi se na dubini koja doseže i do 327 metara dok je dugačak preko 300 kilometara.

Do 2007. godine aktivno je radio, da bi se nakon toga pretvorio u svojevrsnu turističku atrakciju, ali i lečilište.

Rudnik soli Wieliczka smatra se jednim od najvrednijih spomenika u Poljskoj te je uvršten na UNESCO-ov spisak svetske kulturne i prirodne baštine. 

Najveći dragulj rudnika kapelica sv. Kinge, koja je u potpunosti uklesana u blok soli i naziva se „podzemnom katedralom Poljske“.

Tu su još i neverovatna podzemna slana jezera, veličanstvene drvene konstrukcije i jedinstvene statue od soli. U ovom podzemnom prostoru se čak nalazi i koncertna dvorana. Kažu da se neverovatan zvuk muzike u ovom okruženju ne može uporediti ni sa najboljim i najvećim koncertnim dvoranama na svetu.

Osim toga, ovde se nalaze restorani, dvorane za kongrese, igraonice, knjižara, muzeji…

Kao što smo pomenuli već, između ostalog ovaj nekadašnji rudnik je i lečilište.

Kaži da boravak 135 metara pod zemljom, u lečilištu rudnika soli Wieliczka, deluje blagotvorno na bolesti disajnog sistema i alergijske tegobe. Takođe, povoljno utiče i na raspoloženje, ali i na stanje celog organizma.

Samo lečilište pruža različite usluge za odrasle i decu, a specijalizirani su za lečenje bronhijalne astme.

Postoje dve priče koje se prenose s kolena na koleno, o tome kako je nastao rudnik:

Nekada davno jedan čovek je pronašao sivi kamen koji je bio izuzetno slan. Zainteresovan, nastavio je još dublje da kopa, a onda je u jednom trenutku naišao na ogromne naslage soli. Zahvaljujući njemu nastala su prva rudarska okna i sam rudnik Wieliczka.

Druga priča kaže…

Postoji i legenda o princezi Kingi, koja je navodno prva otkrila rudnik soli Wieliczka u blizini Krakova. Prema pričama lokalnih stanovnika, princeza je bacila prsten u jednu od rudarskih jama i obećala da će se udati za onoga ko ga pronađe. Rudar koji je pronašao prsten postao je njen suprug, a rudnik soli izvor bogatstva za lokalno stanovništvo.

Da li biste posetili ovo mesto?

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: