U ovoj zemlji je supruga zakon, a zakon se mora poštovati. Ukoliko muž zaboravi da čestitita ženi rođendan vrlo lako može da završi iza rešetaka. Verujemo da je to baš redak slučaj.

Kažu da muškarci ne pamte baš dobro datume, pa tako ponekad s uma smetnu i važan dan poput rođendana supruge. Kada bi ovaj zakon bio aktivan svuda u svetu verovatno bi onim oženjenim muškarcima memorija bila znatno bolja.

Kako ne bi dolazilo do nesuglasica u bračnom životu, izvinjenja, pokajanja i drugih metoda za izmamljivanje oproštaja od strane supruge, na snagu stupa ovaj, nesvakidašnji zakon. Vlast ove države rešila je da svemu ovome stane na kraj.

baloni

Naime, u Samoi, polinezijskoj ostrvskoj državi, postoji zanimljiv običaj-zakon koji se odnosi na muževe koji zaborave ženin rođendan.

Kada se ovaj prekršaj dogodi prvi put, muškarci budu upozoreni. Ukoliko se ponovi, suprug se suočava s ozbiljnim posledicama poput novčane kazne ili čak moguće kazne zatvora. Zakonom je propisana maksimalna kazna za ovakvo delo, a ona iznosi pet godina zatvora.

Država je, čak formirala i specijaline timove sastavljene od stručnjaka za bračne odnose i pravna pitanja, kako bi osigurali da će se ovaj zakon poštovati i sprovoditi.

Da je ovaj zakon na snazi u Samoi i ne čudi preterano, s obzirom da je reč o državi u čijoj kulturi je duboko ukorijenjeno poštovanje prema ženi i poštovanje porodice.

zatvor

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: