Na prvi pogled neodoljivo podećaju na rakune

Crvene pande su zaštićena vrsta u celom svetu, a svi napori se ulažu kako bi se smanjio ilegalan lov na njih.

Crvena panda je sisar iz reda zveri i jedini predstavnik porodice Ailuridae koji danas živi na Zemlji. Postoje dve podvrste crvene pande – zapadna ili himalajska crvena panda i kineska crvena panda.

Potiču sa šumskih prostora na kojima vlada umerena klima. Mogu se sresti u nekim delovima Indije, Butana, Tibeta, ali i u centralnoj Kini i Nepalu. Crvena panda u kineskoj kulturi simbolizuje sreću i blagostanje.

crvena panda

Iako nose ime panda, sa njima ne dele puno toga zajedničkog.

Naučnici su se pošteno namučili dok nisu klasifikovali ovu životinju zbog njenih karakteristika, a najviše zbog izgleda.

Oblik glave podseća na lisicu, dok imaju rep koji je karakterističan za rakune, pa su bile svrstane u njihovu porodicu. Kasnijim istzraživanjem svrstane su u porodicu medveda, da bi najnovije genetske studije su ipak utvrdile da crvene pande čine potpuno zasebnu porodicu Ailuridaei.

Gotovo 90 odsto vremena provode na drveta. Na tlu se jako loše snalaze, ali su u kretanju i penjanju na drveće pravi maheri.

Crvena panda odmara

Imaju izuzetno fleksibilne skočne zglobove, kao i i „lažni palac“, kao i džinovske pande, koji predstavlja proširenje ručnog zgloba i pogodan je za penjanje po drveću. Zanimljivo je da se sa lakoćom rotiraju oko svoje ose.

Uglavnom se hrane bambusom što im je, pored imena, najveća sličnost sa džinovskim pandama.

Crvene pande

Ova vrsta je često žrtva ilegalnog lova i ilealne trgovine. Njihovo raskošno krzno se koristi za proizvodnju šubara i garderobe, a često su i mete trgovaca kućnim ljubimcima.

Panda, ali crvena

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: