Akropolj, dragulj Grčke i jedan od najpoznatijih simbola ove države decenijama intrigira svet. Najbolji je primer arhitekture klasičnog perioda antičke Grčke i obavezna stanica za svakog turistu koji se zaputi u Atinu.

Njegova lokacija na vrhu stene koja se uzdiže iznad Atine je fascinantna, pa se grad može u celosti videti odavde. Danas vam donosimo zanimjive činjenice o ovoj fascinantnoj građevini:

Akropolj znači visoki grad


Reč „Akropolj” potiče od dve starogrčke reči, akron (akron, najviša tačka/kraj) i polis (polis, grad). U osnovi opisuje najvišu tačku naselja.

U Atini postoji nekoliko „akropolja“


Kako je to bio izraz koji se koristio za utvrđena naselja na vrhu brda, u Grčkoj postoji više od jednog akropolja. Još jedan poznati i dobro očuvan primer nedaleko od Atine je Akrokorint koji se nalazi u starom Korintu.

Akropolj, Atina

Akropolj je bio naseljen u veoma ranom periodu


Delovi grnčarije pronađeni na Akropolju ukazuju na to da je brdo bilo naseljeno između 4.000 i 3.200 godina pre nove ere.

Njegova prvobitna namena bila je vojna odbrana


Zbog svog visokog položaja, Akropolj je bio savršeno mesto za odbranu naselja. Prve građevine izgrađene na brdu bili su zidovi. Oni datiraju iz 13. veka pre nove ere kada su Mikenci koristili Akropolj da vladaju svojim kraljevstvom.

Zgrade na vrhu Akropolja izgrađene su za vreme vladavine Periklea


Izgradnju impresivnih građevina koje posećujemo na Akropolju naručio je Perikle i izgrađene su ili obnovljene između 447. pre nove ere i 406. pre nove ere. To uključuje Partenon, Erehtejon…

Akropolj, Grčka

Akropolj je oduvek bilo važno mesto


Pre nego što je Perikle sagradio sadašnje zgrade, već je postojao hram posvećen boginji Atini.

Ogromna statua boginje Atine nekada je krasila Akropolj

Nekada je na vrhu Akropolja postojala ogromna statua Atine koja se zvala Atina Promahos. Izradio je od bronze grčki vajar Fidija. Sagradio je i dve druge velike statue boginje na Akropolju. Nažalost, nijedna od njih nije sačuvana do danas.

Statue na Akropolju

Partenon nije uvek bio bele boje


Naučnici su došli do saznanja da je krov bio obojen u nekoliko različitih boja koje su nestale tokom vekova.

Akropolj je na UNESCO-voj listi svetskih baština


Iako Atinski Akropolj nije dospeo na listu novih sedam svetskih čuda, on je od 1987. godine na listi svetske baštine UNESKO-a.

 Najstarija meteorološka stanica se nalazila u podnožju Akropolja

Poznata i kao „Kula vetrova“, osmougaona, mermerna struktura datira još od pre 2.000 godina, verovatno je sadržala i bronzani vetrokaz iznad sunčevog sata. Mnogi istoričari veruju da je sadržala i vodeni sat koji je hidraulički napajan vodenim tokom koji se spuštao padinama Akropolja.

Atina

Nisu svi delovi Akropolja u Grčkoj


Mnogi od drevnih artefakata sa žAkropolja danas nisu u Grčkoj. Od jedne od statua koje su nekada držale krov Erehtejona do takozvanih Elgin mermera, mnogi strani muzeji, poput Britanskog muzeja, čuvaju arheološke artefakte sa Akropolja. Grčka je više puta tražila da se vrate tamo gde im je mesto, ali pošto Britanci odbijaju da ih vrate.

Ne postoji mesto na kome je hlad


Stenovito brdo Akropolja gotovo da nema deo koji je u hladovioni. Imajući u vidu da je u Atini tokom leta izuzetno toplo, ukoliko planirate posetu Akropolju, najbolje je da to uradite van sezone.

Akropolj

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: