Nismo očekivali ovakav odgovor

U svetu danas postoji 196 nacionalnih zastava, a samo dve imaju ljubičastu boju. Evo zašto je to tako:

Ova boja oduvek je smatrana bojom kraljevstva, pa je u 16. veku u Engleskoj, kraljica Elizabeta čak i zabranila bilo kome osim njenih najbližih da je nosi. Ipak, glavni razlog za to je da je njeno dobijanje bilo izuzetno skupo.

Ljubičasta je bila izuzetno cenjena zbog toga što je bila retka.

Prve ljubičaste boje napravljene su u 19. veku, a dobijala se od malog morskog puža koji se jedino mogao naći na području današnjeg Libana. I ne samo da je bilo teško doći do boje, nego je bilo potrebno oko 10.000 morskih puževa da se dobije jedan gram ljubičaste.

U MNOGIM AMERIČKIM HOTELIMA SOBA BROJ 420 NE POSTOJI – Verovali ili ne, ovo je razlog

ljubičasta zastava

Dakle, ljubičasta je bila prvenstveno rezervisana za bogate, i nije bilo isplativo masovno proizvoditi gomilu zastava sa skupom nijansom.

Stvari su se promenile 1856. godine, kada je Vilijam Henri Perkin otkrio način sintetičke izrade ljubičaste boje, dok je pokušavao da napravi lek za malariju. Od tog trenutka je krenula masovna proizvodnja ljubičaste tkanine, i oni kraljevske krvi više nisu vrednovali ovu boju.

Međutim, samo dve nacionalne zastave imaju ljubičastu boju na njima, Dominikana i Nikaragva.

zastava Dominikane

Na zastavi Dominikane, ona se nalazi na perju papagaja, nacionalne životinje ove zemlje, dok se na zastavi Nikaragve nalazi na grbu koji ima dugu s jasnom ljubičastom prugom kao jednom od duginih boja.

zastava Nikaragve

Izvor:Magazin.novosti.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: