Reka Amazon smatra se najdužom rekom na svetu, a odmah iza nje sledi reka Nil. Ove dve, džinovske reke se razlikuju po činjenici da reka Nil ima 9 mostova, dok je na reci Amazon taj broj nula. Verovali ili ne, ni jedan jedini most se ovde ne nalazi, a danas tragamo za odgovorom zašto je to tako.

Na nekim mestima Amazona je toliko širok da se s jedne obale ne može videti druga. Na ušću je široka čak 140 kilometara. Logično bi bilo da i reka Amazon ima zavidan broj prelaza preko svoje površine, ali to nije tako. Čak i mnogo manje reke, poput Dunava, na primer, imaju i preko 100 mostova.

Stučnjak za mostove sa Švajcarskog federalnod instituta za tehnologiju, Valter Kaufman odgovorio je na pitanje i razrešio „misteriju“ reke bez ijendog mosta:

Naime, on tvrdi da ne postoji potreba za mostom preko Amazona, a to objašnjava činjenicom da reka tokom svog većeg dela – od ukupno 6920 km, vijuga kroz oblasti koje su slabo naseljene. Drugim rečima, postoji malo glavnih puteva na koje se može nadovezati neki most.

Osim toga, kada je potrebno, čamci i trajekti predstavljaju ustaljeno prevozno i transportno sredstvo.

Amazon reka

A tu su i tehničke poteškoće. Prostrana močvarna i meka tla koja ga okružuju bi zahtevala duge pristupne vijadukte i veoma duboke temelje. To svakako ne bi bila isplativa investicija kad se uzme u obzir količina ljudi koja živi u okruženju i okolna infrastruktura.

Takođe, moraju se uzeti u obzir i promenljive pozicije toka reke tokom godišnjih doba sa svojim „izraženim razlikama“ u dubini vode, što bi dodatno otežalo izgradnju.  Kad počnu poplave, nivo vode može da naraste i do 13 metara.

Ovo, svakao nije jedina zanimljiva činjenica o ovoj veoma moćnoj reci:

Da li ste znali da Amazon menja boju?

U jednom delu je gotovo proziran, a razlog za to je glina koju vode otope spuštajući se s Anda. Tamo gde se nalaze brojni ostaci bilja u vodi, Amazon, poprima crnu boju. Indijanci takve vode zovu „gladnima“ jer u njima gotovo da nema života.

Reka Amazon

Na površini ove reke plutaju džinovski lokvanji

Listovi amazonskog vodenog ljiljana, koji izgledaju kao veliki tanjiri, prečnika su oko dva metra. Ivice listova mogu biti visoki i oko 15 centimetara. Kako ne bi potonuli, svaki od njih ima kanaliće kroz koje otiče kišnica.

Dom je veoma egzotičnih i opasnih životinja

Aligatori, majmuni, papagaji, ljenjivci i najveća zmija na svetu – anakonda, samo su neki od stanovnika Amazone. U njoj žive i brojne vrste riba, uključujući i piranje, kao i arapaima, koja može da dosegne veličinu veću od dva metra.

Fascinantno!

Amazon

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pexels

NE PROPUSTITE: