Definitivno je da tehnologija napreduje i razvija se munjevitom brzinom, ali način na koji putujemo avionom ne samo da nije unapređen, već je postao i sporiji.

Danas putovanje avionom od Njujorka do Hjustona traje oko 4 sata. Isto to putovanje, davne 1973., trajalo je tek nešto više od dva i po sata.

I to nije jedini slučaj…

Od Londona do Edinburga danas se leti 10 minuta duže nego pre dvadesetak godina, od Madrida do Barselone 20…

Avioni su danas znatno moderniji, ali ipak letovi na istim relacijama traju duže nego pre 50 godina? Pomalo zbunjujući podatak, ali odgovor na ovo pitanje je sasvim jednostavan i kratak, objašnjavaju stručnjaci.

Evo o čemu je reč:

Veća potrošnja goriva je glavni krivac za ovaj “problem”. Cena goriva je jedna stvar koja se nije poboljšala tokom decenija.

Naime, nekad se galon plaćao 70 centi, a u jednom trenutku cena je dostigla 3 dolara. Kompanije su tad shvatile da ako žele da i dalje ostvaruju zaradu, moraju da lete sporije, što automatski podrazumeva uštedu potrošnje goriva.

Uštede u ovom slučaju su zaista velike. U javnosti se pre nekoliko godina pojavio podatak prema kojem je američka aviokompanija JetBlue 2008. sačuvala 13,6 miliona dolara jer je svaki svoj let produžile za samo 2 minuta!

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: