Sezona slava je uveliko u toku, a glavno pitanje pre nego što krenemo u goste je: „Koji je danas dan?“ Mnogima se smrkne kada shvate da je sreda ili petak, jer tada sledi posna gozba.

Šalu na stranu, da li znate zašto se posti baš sredom i petkom? Ako je odgovor ne, nastavite da čitate tekst. Mi imamo odgovor:

U davnoj prošlosti, post je podrazumevao potpuno uzdržavanje od hrane tim danima, da bi kasnije to bilo promenjeno, pa danas kada govorimo o postu mislimo na odrcanje samo od mrsne hrane u toku ova dva dana.

Na ove dane posti se tokom cele godine, izuzev trapave sedmice, nedelje nakon Vaskrsa. Verovatno ste čuli da se petkom posti zbog dece, ili da oba dana treba da poste roditelji, radi dobrobiti svog potomstva. Ovo je još jedna u nizu hrišćanskih zabluda.

KAD SE KRST SPUSTI U VODU, REKA JORDAN POTEČE UZVODNO: 7 Zanimljivih Činjenica O Mestu Krštenja Isusa Hrista Koje Morate Da Znate

Sreda je posni dan jer je baš u sredu Juda izdao Isusa Hrista. To je događaj koji je prethodio njegovom stradanju i zbog toga je crkva odredila sredu kao dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane.

U petak svaki vernik treba da posti, jer je to najtužniji hrišćanski dan. Dan kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst.

Sredom i petkom posti se na vodi, izuzev kada na ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ima u kalendaru napisano masnim slovima. U tom slučaju, dozvoljena je upotreba crnog vina i ulja.

Izvor: Najzena / Foto: Pixabay

NE PROPUSTITE: