Jedno je sigurno, privlači ogromnu pažnju

Grad Magdeburg je nešto posle 2000-te godine postao bogatiji za neobičnu građevinu koja je postala svojevrsna turistička atrakcija. Izgrađena na mestu na kojem je nekad stajala obična stambena zgrada, a delo je  velikog austrijskog arhitekta Hundertwassera.

Ovaj projekat sam autor je nazvao „oazom za čovečanstvo i prirodu u moru racionalnih kuća“.

Zapravo, reč je o kompleksu stanova, kancelarija, kafića, pa čak i hotelskih soba.

Dogovori oko izgradnje su počeli još tokom 90-ih godina, a sama gradnja je završena nekoliko godina nakon smrti arhitekte.

Zelena citadela neobičan je arhitektonski projekt. Oaza ljudskosti i prirode u moru ozbiljnih kuća. Ona bi u ljudima trebala da probudi čežnju za romantikom, a upravo tu romantiku takozvana racionalna arhitektura s velikom revnošću negira i pokušava da eliminiše“, napisao je Friedensreich Hundertwasser 1999. godine.

Prvobitno je zgrada trebalo da bude plave boje, ali je u poslenji čas ta odluka promenjena, pa ona danas svojom pink bojom privlači poglede. Nazvana je citadelom zbog elemenata koji podsećaju na srednjovekovne kule i tornjeva.

U zatvorenom dvorištu zgrade krije se velika livada s posađenim visokim stablima, a na krovu je posađeno čak devet hiljada manjih stabala kako bi stambena zgrada zaista i bila „oaza prirode“

I dan danas ova građevina izaziva podeljena mišljenja. Dok je jedni nazovaju „psihodeličnim kičem“, drugi su oduševljeni kako izgleda.

Šta vi mislite?

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Great Big Story

NE PROPUSTITE: