Ovaj svet je prepun zanimljivih predela, a jedan takav nalazi se u Austriji i dokaz je da priroda ume da bude pravi umetnik.

Pričamo o jezeru Grüner See (Zeleno jezero) koje povremeno “nestaje”, a nalazi se podno planine Hochschwab u austrijskoj pokrajini Štajerskoj.

Ime je dobilo po smaragdnozelenoj boji kojom oduševljava turiste, a ono po čemu je specifično je činjenica da se sredom leta ono pretvara u prak okružen planinama i prelepim šumama.

Naime, u zavisnosti od godišnjeg doba ovo jezero menja svoju veličinu, a time i namenu.

Tokom proleća jezero dostigne dubino od čak 12 metara. Ova dubina i količina vode posledica je otapanja snega i leda s okolnih planina. U ovom periodu je i najlepše vreme da se ono poseti.

Kako meseci odmiču, voda u jezeru se postepeno smanjuje da bi do početka zime dostiglo dubinu od svega 2 metra. Tada se veći deo prostora na kojem se nalazilo jezero pretvara u park za planinare. 

Neobičan podvnodni svet

Ranije su ronioci, dok to nije bilo zabranjeno, voleli da rone kada je jezero napunjeno punim kapacitetom. Oni su u ovom neobičnom ronilačkom iskustvu mogli jasno da vide mostiće, klupice, vijugave planinarske staze i alpske biljke.

Zanimljiva je činjenica da se biljni svet potpuno prilagodio ovom “dvostrukom“ životu.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE RPOPUSTITE: