Prag je gotovo svima na prvom mestu kada se pomene Češka. Iako je prelep grad, ova zemlja ima još puno toga da ponudi. Ukoliko krenete put ove destinacije, ova mesta obavezno morate voideti.

Prema oceni turista, ove tačke zemlje su najbolje:

Panska skala

Panska skala, geološka formacija 80 kilometara severno od Praga, leži u istorijskoj oblasti Bohemija u Češkoj Republici, a smatra se da je nastala pre 30 miliona godina.

Hejtmanova bara

Mostić preko Hejtmanove bare je jedno od omiljenih mesta za predah turista. Prelepo je u svakom periodu godine.

Kolonáda Na Rajstně

Monumentalna klasicistička građevina Reistne kolonade uzdiže se iznad Valtice. Kolonada predstavlja spomenik koji je Josif I od Lihtenštajna podigao u znak sećanja na svoje preminule pretke – oca Franju Josifa I i braću Alojza I Josifa i Filipa Jozefa.

Za kolonadu na Reistni, ukrašenu likovima iz antičke mitologije, kaže se da je izgrađena kao imitacija Glorijete iz bečkog Šenbruna.

Vihlidka Maj

Vihlidka Maj se nalazi u blizini sela Teletin iznad nekadašnjeg potoka Svetog Jovana i pruža jedan od najlepših pogleda na reku Vltavi. Ovde reka teče kroz duboki stenoviti kanjon, uvijajući se u oblik potkovice i tako stvara fascinantan prirodni pejzaž.

Istorijski region Češke

Obavezno je posetiti i istorijski regiona Moravska gde možete uživati u vinskim festivalima i drugom po veličini gradu u Češkoj, čudesnom Brnu

Katedrala Svetog Vida

Najdominantnija građevina najvećeg drevnog dvorca na svetu. Ove činjenice već govore dovoljno same za sebe, a i vi ćete govoriti o Katedrali Svetog Vida dugo nakon što je vaše oči prvi put vide. Katedrala Svetog Vida jedna je od najvećih katedrala u Evropi. Duga je 124 metra, a njena tri gotička tornja dosežu visine od 96 metara. Gotovo da ne postoji mesto u Pragu s kog je ne možete videti.

Karakteriše je impozantnost gotičke arhitekture, koja je ukrasima, linijama, vitražima i estetikom stremila da u čoveku izazove osećaj poniznosti i pokajanja pred božanskom moći.

Hotel babylon

Ukoliko su vam obični hoteli dosadili, ovaj morate da posetitie. Sigurnoi smo da će vas oduševiti. Nalazi se u

Šta jesti?

Tradicionalna češka kuhinja se u velikoj meri oslanja na jela od mesa koja se poslužuju uz knedle ili krompir. Jela koja morate probati uključuju gulaš, češku kolenicu i juneći odrezak sa povrćem (svíčková), jedno od najpoznatijih lokalnih jela

Češka je svetski poznata po svom pivu. Česi su najveće pivopije na svetu i drže svetski rekord kada je potrošnja piva po glavi stanovnika u pitanju. Pilsner, jedan od najpopularnijih tipova piva, vodi poreklo iz češkog grada Plzenj. Svetski poznati brendovi piva, kao što su Pilsner Urquell i Staropramen, potiču iz Češke. Ne treba propustiti ni lokalna točena piva kao ni piva proizvedena u malim pivarama, tako da je Češka mesto gde sigurno nećete imati problema da pronađete odlično pivo baš po vašem ukusu. Vino i žestoka pića su, takođe, popularna i dobra.

I ovo je samo delić onoga što se može videti u Češkoj. Stvarno je svaki ćošak prelep. Da biste otkrili sve lepote potrebno je bar nekoliko puta se vratiti na ovu destinaciju.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenInstagram/

ericfranke

NE PROPUSTITE: