Između Tajlanda i Burme živi pleme Pedaung koje gaji, pa rekli bismo pomalo neobičnu tradiciju.

Naime, žene iz ovog plemena već kao devojčice počinju da nose bakarne karike oko vrata. Iz godine u godinu karike se samo nižu, kako oko vrata, tako i oko članaka. Upravo ovako, one čuvaju tradiciju dugih vratova.

Dobro ste pročitali. Ne, nije reč o običaju koji je nekada postojao… Ova tradicija neguje se i u 21. veku.

Dugi vratovi smatraju se izuzetno lepim među ovim narodom. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, svetski rekord u najdužem vratu, odnosno nakitu dužine 40 cm, pripadao je ženi iz ovog plemena.

A upravo zbog toga su stekle, pomalo podrugljiv, nadimak – “žene žirafe”.

pleme Pedaung, žene žirafe

Ove specifične ogrlice mogu težiti i i do šest kilograma. Sigurni smo da život sa karikama oko vrata nije lak. Logično se nametnulo pitanje, kako izgleda njihov život, kako jedu, piju…

Evo odgovora:

Kako žene sa dugim vratom ne mogu savijati glavu, piju iz slamki, a prema rečima jednog britanskog novinara, njihovi glasovi zvuče kao da govore sa dna bunara.

pleme Pedaung

Okovanost ženskih vratova donosi veliku zaradu i predstavlja najveći izvor prihoda plemena. Odrasle žene sa prstenjem oko vrata dobijaju svakog meseca od starešine plemena 30 evra i 30 kg pirinča.

Za svaku devojčicu sa sličnim ukrasima, roditelji dobijaju još 15 evra i 20 kg pirinča. Ranije su morali da provode čitav dan u poljima pirinča i da pored toga jedva sastavljaju kraj sa krajem.

pleme Pedaung

Padaunzi turistima iz svih krajeva sveta naplaćuju čak i da vide “žene žirafe” i fotografišu njihove ukrase. I da nema turista, kažu, ne bi prestali da nose svoje ogrlice.

pleme Pedaung
pleme Pedaung

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: