Ovaj grad u Vojvodini obiluju bogatom istorijom, znamenitim ljudima i događajima. Danas pričamo o Zrenjaninu

Zrenjanin je najveći grad sprskog dela Banata i treći po veličini u Vojvodini, odmah nakon Novog Sada i Subotice.

Njegova tradicija seže čak od 1326. godine kada se prvi put pominje u istorijskim spisima pod imenom Bečkerek. Još jedno ime koje se vezuje za Zrenjanin je Petrovgrad, a sadašnje ime je dobio 1946. godine po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. 

 Činjenice o ovom gradu su zaista fascinantne, pa ukoliko niste, krajnje je vreme da posetite ovaj šarmantni grad. Evo i zašto:

Prelepa arhitektura

Zrenjanin se izdvaja po arhitekturi koja ostavlja bez daha, pa je šetnja centrom grada pravo uživanje za oči. Staro jezgro grada čini niz sačuvanih građevina, većinom iz 19. i s početka 20. veka. Većinu lepih zgrada izgradili su bogati trgovci, poput velelepne Bukovčeve palate iz 1905. godine, Šeherezade izgrađene u mavarskom stilu, prve robne kuće nameštaja Bence i sin i Palate Daun.

Jezera i parkovi na svakom ćošku

U samom centaru Zrenjanina nalaze se tri gradska jezera koja su nastala presecanjem meandara Begeja. 

Ljubitelji prirode mogu da se odmore u nekom od parkova u centru (Županijski park, park poljubaca Čokliget, Plankova bašta i Karađorđev park), ali i da odu do izletišta jezera Peskara.

I oko Zrenjanina zanimljive turističke atrakcije

U blizini zrenjanina nalazi se Carska bara, ali i Kaštel Ečka, koji je nekada bio jedan od najbogatijih u široj okolini naše zemlje, koji su posetili mnogi predsednici, carevi i kraljevi, holivudski glumci i glumice, režiseri, političari, ministri, slikari, muzičari i druge poznate ličnosti.

Dvorac u Ečki, prvobitno je izgradio grof Lazar Lukač 1782. godine, dok današnji dvorac potiče iz 1820. godine. Lazar Lukač, osnivač imanja je poreklom iz Jermenije, a njegova porodica bila je jedna od najbogatijih koja je poklonila dijamante i brilijante za krunu ruskom caru Petru Velikom Romanovu. Po svojoj nekadašnjoj raskoši, mnogobrojnim sadržajima, a naročito po ekonomskoj moći ovaj dvorac je bio jedan od najmoćnijih imanja u celoj našoj zemlji. 

Umesto Ajfelovog tornja, Ajfelov most

Najčuveniji most u Zrenjaninu je onaj koga više nema. Ajfelov most koji je opevan u pesmi „Četir’konja debela“ odavno više ne postoji, ali je Zrenjanin i danas po njemu poznat.

Mreža podzemnih tunela nalazi se ispod grada

Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama. Postoje predpostavke, ali i neki dokazi da su izgrađivani još u Srednjem veku.

Nekada je nosio naziv “Mala Venecija”

Grad Zrenjanin je nekada u svim svojim delovima imao tekuću reku koja je krivudala praveći tzv. meandre i sa doradom ljudskih ruku bio je „na 3 ostrva i 2 poluostrva“.

Ono što je grad Zrenjanin činilo „srpskom Venecijom“ u simboličnom smislu je da su nekada građani Zrenjanina mogli iz svojih bašta, iz bilo kog dela grada da dođu u centar grada ili u druge delove grada svojim čamcima ili brodovima. Dakle, reka kroz grad im je služila za komunikaciju, kao ulice i put.

Кretanje vodom umesto veslanjem vršeno je tzv. odgurivanjem dučačkim štapom od dna reke koja nije bila duboka. Osim te nekadašnje karakteristike grada Zrenjanina kao tzv. „srpske Venecije“ krasio ga je oduvek veliki broj mostova, brodova i čamaca. Tako je pre više od 100 godina grad imao 8 i više raznih prelaza preko reke Begej, mostova, skela. Takođe je imao i više pristaništa (mesta za utovar i istovar razne robe i putnika).

Švrćkanje.rs/Visitzrenjanin.com / Foto:PrintscreenYoutube/RTS Aktuelnosti – Zvanični kanal

NE PROPUSTITE: